21. Și 21 de ani mai târziu

Basketball - LNBM - Men's National Basketball League SEMI FINAL - game between Steaua CSM EximBank Bucharest and BC CSU Sibiu May 2017

21 de ani în care titlul a fost al Stelei. Apoi 21 de ani de finale privite cu jind, din fotoliu. În 2017, Steaua CSM EximBank spune “no more”.

1991-Ultimul-titlu-de-campion-al-sectiei-de-baschet-CSA-Steaua-Impreuna-cu-suporteriiStop-cadru. 1991. Steaua sărbătoarea titlul 21 în baschetul românesc masculin. Roș-albaștrii se distanțau la trei lungimi în fața rivalei istorice Dinamo în clasamentul celor mai multe campioante câștigate, iar printre protagoniști se numărau Petre Brănișteanu, pe final de carieră, și Sorin Ardelean. Ambii sunt acum în Hall of Fame-ul militarilor. Alături de ei lotul era format din Dragoș Barbu, Dan Bârsan, Cristian Bota, Virgiliu Căpușan, Florentin Ermurache, Anton Netolitzchi, Cornel Săftescu, Eugen Toader și Costin Zgripcea, antrenați de Nicolae Pârșu și Nicolae Danețiu.Cu trofeul 21 în vitrină, în 1991, supremația din vechiul regim părea că se translatează și în noua eră, întrucât seria de titluri consecutive tocmai urcase la trei.

Dar… nu a fost așa.

Derulăm. Clujul a spart monopolul bucureștenilor. Lua următoarele două trofee, iar Steaua nu mai reușea să prindă nici măcar finala. A făcut-o din nou în 1995. Sorin Ardelean era încă în echipă, dar ardelenii de la CSU Forest declanșau isteria în Sibiu, cu primul titlu din istoria orașului, după o finală în care s-au impus dramatic cu 3-2 la general. Puteți vedea acel meci de legendă aici -> https://www.youtube.com/watch?v=XLUePKToPB8

Stop-cadru. 1996. Istoria se repeta. Parțial. Clujul – U SM Invest Cluj –  își lua revanșa pentru titlul pierdut în 1991 în fața militarilor și lăsa Stelei doar argintul, după un meci decisiv în Transilvania. Era primul sezon pentru debutantul Bogdan Popescu, unul dintre jucătorii cheie ai Sibiului, în semifinala din 2017.

1994-1995Licărul acelei medalii a pâlpâit an de an, mai slab, tot mai slab. De-a lungul anilor în care secția de baschet a Stelei a suferit din ce în ce mai mult, până în 2003, atunci când echipa de seniori dispărea, iar întreaga tradiție a militarilor a rămas a fi continuată doar prin păstrarea unor grupe de juniori. În 2016, Steaua renăscută grație colaborării cu Clubul Sportiv Municipal București și EximBank a fost aproape de un nou meci de titlu. La un pas. Dar Târgu Mureș a spus NU pentru a doua oară consecutiv, iar roș-albaștrii se mulțumeau doar cu medaliile de bronz, câștigate după finala mică împotriva lui U BT Cluj Napoca. Cea mai bună performanță din noul proiect, venită și după o participare în premieră în EUROCUP.

Și așa, Steaua a intrat în cel de-al 21-lea an fără o finală. În 2017 însă, numărătoarea se oprește. Steaua CSM EximBank revine printre stele, exact așa cum își fixa obiectivul. Așa cum spune sloganul “One Big Army”.

Basketball - LNBM - Men's National Basketball League SEMI FINAL - game between Steaua CSM EximBank Bucharest and BC CSU SibiuMay 2017Stop-cadru. 2017. “Bobo” și Dave declanșează fiesta: se ciocnesc în aer, uriașul Stelei având încă degetul mare al mâinii stângi imobilizat într-o orteză protectoare. Dudzinki, căpitanul fără banderolă al echipei, americanul care a impulsionat de multe ori jocul roș-albaștrilor, își aplaudă galeria. Marius Runkauskas, cel care a marcat de unul singur un sfert din punctele Stelei în meciul care a închis seria semifinală cu Sibiul, râde cu toată inima, din toți porii. Miță Paul devine liderul galeriei steliste, ia portavocea și devine dirijor, dând tonul fanilor. ”Sunt fericit și mă simt bine…”. Mo Curry are brațul drept în aer, iar George Darwiche, mezinul lotului, sare ca un yo-yo, sprijinindu-se pe umerii coechipierilor.  Falker este mușcat de mână și sângerează abundent după ce o serie întreagă ”a mușcat” la rându-i din Cooper și Popescu.  Levente Szijarto se roagă să scape de ghinionul accidentărilor și să pună mâna pe titlul ”lucky 13”. Negoițescu, Malesevic, Jevtovic și Fraseniuc simt că au mai trecut un prag și se bucură de moment. La fel ca Tojala și Ocokoljic, care își aplaudă elevii din umbra, știu că lupta nu s-a terminat. Așa arată bucuria în “One Big Army”, susținută de aplauzele și uralele galeriei.

Basketball - LNBM - Men's National Basketball League SEMI FINAL - game between Steaua CSM EximBank Bucharest and BC CSU SibiuMay 2017Roș-albaștrii revin în finala pentru medaliile de aur. Au avut startul cel mai bun în Liga Națională de baschet în sezonul 2016/2017. S-au cocoțat din etapa inaugurală pe primul loc și au condus plutonul în sezonul regulat dincolo de jumătatea sa. A venit criza, au venit accidentările, au venit schimbările, dar roș-albaștrii s-au agățat cu dinții de fiecare punct, de fiecare procent recuperat la capitolul potențial valorificat. De pe locul trei în start de play-off, Steaua CSM EximBank merge până la capăt, după seria câștigată cu 3-1 în fața Sibiului. Ca un rezumat al întregului sezon, roș-albaștrii au început perfect, cu punct smuls în deplasare care parcă promitea calificarea. A urmat replica Sibiului și meciurile de pe teren propriu au început de la 1-1. Cu întoarceri de scor, lupte crâncene și voință de fier, Steaua a închis seria în Sala Mihai Viteazul și a trasnformat-o în vulcan.

Un ciclu de 21 s-a încheiat. Un alt număr 21 așteaptă să fie corectat, la capătul finalei. Fie că va fi împotriva celor de la Cluj, fie că va fi împotriva celor de la Oradea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București