Constantin Herold, “unchiul” polisportiv

Herold

Pe 29 decembrie, înaintea partidei dintre Steaua CSM EximBank şi SCM U Craiova, clubul nostru îl va omagia pe Constantin Herold, unul dintre antrenorii emblematici care au scris istoria roş-albastră.

Dacă, mânaţi de ciudata curiozitate care a declanşat campania „Cel mai mare român”, am încerca să aflăm răspunsul doar în domeniul sportului, am fi obligaţi să înscriem pe lista selecţionabililor şi numele lui Constantin Herold. Pe cunoscătorii istoriei sportului românesc opţiunea nu i-ar surprinde, pentru că –prin activitatea şi performanţele sale sportive, “Unchiul” ar merita cu prisosinţă titlul de „erou al timpului său”!

Nu credem că există nici măcar în sportul internaţional un personaj care să poată ţine pasul cu multiplele realizări polisportive ale lui Constantin Herold! Figură cu adevărat legendară în sportul românesc, “Unchiul” s-a născut în anul 1912, în Bucureşti. Cu o înzestrare fizică de excepţie, perfecţionată de o intensă activitate sportivă, spre care a fost atras încă din liceu, Costi Herold a dovedit o incredibilă înclinaţie spre diferite discipline, fiind capabil să practice, la nivel de performanţă, tenis de masă, decatlon sau baschet! Elev fiind, reprezenta culorile liceului în competiţiile şcolare de baschet, fotbal, handbal, rugbi, volei, dar şi în întrecerile de atletism, canotaj, gimnastică. Iar Admiterea în Academia Naţională de Educaţie Fizică (A.N.E.F.) l-a transformat pe proaspătul student Costi Herold în cel mai desăvîrşit polisportiv născut pe aceste meleaguri. La disciplinele deja enumerate trebuie să adăugăm polo, schi, scrimă, tenis de masă şi de cîmp, tir! Şi, nota bene, toate sporturile menţionate au fost practicate în mod organizat, sub culorile unor echipe sau cluburi angrenate în competiţii de nivel naţional sau internaţional! Aproape săptămînă de săptămână, în weekend, cel ce avea să-şi capete renumele ca antrenor al faimosului CCA “de aur”, juca partide oficiale de baschet, handbal, volei, tenis de masă sau de cîmp şi, „printre picături”, participa la întreceri de atletism, gimnastică sau tir. Iar în timpul iernii dădea o fugă şi la Predeal, pentru a face o coborîre sau un slalom pe pârtia de la Clăbucet! În perioada 1930–1940 a fost ani de-a rândul campion naţional la decatlon şi 110 m. garduri, iar recordurile stabilite în aceste probe au rezistat aproape un sfert de secol! A reuşit performanţa unică de a fi campion naţional la floretă şi armă liberă calibru redus, în timp ce îmbrăca şi tricoul echipelor reprezentative ale ţării la baschet, handbal şi volei! Toate aceste realizări, unice în diversitatea lor, s-au concretizat în titlul de maestru emerit al sportului primit în 1954.

Baschetul a fost însă marea sa iubire. Talentul uriaş, tenacitatea ieşită din comun şi o viaţă exemplară au fost determinante în construirea unei cariere sportive demne de admiraţie şi respect, întinsă pe durata unui sfert de secol. Aşa se face că numele lui Costi Herold poate fi întâlnit printre participanţii – ca sportiv – la Campionatul european de baschet din anul 1947, la vîrsta de 35 de ani, iar în 1951, după alţi patru ani, devenea campion naţional cu echipa P.T.T. Bucureşti, tot ca sportiv! Baschetul poate fi socotit marea dragoste şi pentru că, dedicându-se apoi antrenoratului timp de alte două decenii, lui i-a rămas credincios până la vârsta pensionării. Ca sportiv, în perioada care a urmat celui de al doilea război mondial, în care au debutat la noi competiţiile naţionale la majoritatea jocurilor sportive, Herold a apărat culorile a doar trei echipe: R.C.B. (Colţea), Telefoane (PTT) şi CCA, toate din capitală. Era trecut bine de 40 de ani când a abandonat sportul de performanţă, trecând din teren direct pe banca tehnică a ultimei echipe la care a evoluat, CCA, după o scurtă perioadă în care a activat ca jucător şi antrenor.

În baschetul românesc nu există file de istorie mai frumoase decît cele scrise de „Unchiul” Costi Herold şi „nepoţii” săi, acel celebru CCA „de aur” care călca pe urmele la fel de glorioase ale colegilor lor fotbalişti. Nu atât dominarea categorică a competiţiei interne şi cele opt titluri naţionale câştigate consecutiv începând cu anul 1958, după „premiera” din 1956, cât spectaculozitatea jocului practicat au făcut din CCA cea mai iubită echipă din România, iar din Andrei Folbert, Mihai Nedef, Emil Niculescu, Alexandru Fodor şi Armand Novacek adevăraţi idoli în faţa cărora se închinau mai toţi iubitorii baschetului din ţară. Chiar dacă în 1961 CCA şi-a schimbat numele în Steaua şi alţi „nepoţi” au luat locul celor „veritabili”, bagheta magică a „Unchiului” a continuat să producă succese. Stau mărturie cele zece titluri naţionale adjudecate pe parcursul a 11 sezoane! Ştiinţa şi puterea sa de a nu îngrădi nicicum plăcerea de a juca şi imaginaţia elevilor săi – calităţi rar întâlnite şi astăzi la marii antrenori – au fost cele care l-au menţinut pe Costi Herold şi la cârma echipei naţionale o lungă perioadă, timp în care a fost prezent la două ediţii ale Campionatului European, în 1959 şi 1961. Titlul de antrenor emerit i-a răsplătit şi munca depusă din afara terenului. Nu cunoaştem vreo personalitate sportivă de la noi care să fi atins standardul de “emerit” atât ca sportiv, cât şi ca antrenor!

S-ar mai putea spune foarte multe despre Costi Herold. Ca sportiv a excelat prin ambiţie şi tenacitate. Ca antrenor, prin răbdare şi tact pedagogic. Iar ca om prin seriozitate maximă, sobrietate, modestie şi o corectitudine absolut ieşită din comun! “Unchiul” Herold putea fi văzut arareori râzând din toată inima, impunând respect prin ţinuta sa exemplară. Zîmbea însă cu sufletul, lăsând să vibreze doar coardele cele mai profunde ale acestuia. Aşa s-a întâmplat şi în toamna anului 1983, în ziua atât de aşteptată în care şi-a căsătorit fiica, unic copil la părinţi. Atunci, sub povara imensei bucurii, inima sa atât de încercată de eforturi şi emoţii, suportate ca sportiv şi antrenor, a cedat, iar „Unchiul” a plecat spre veşnicie, lăsînd în urmă amintirea unui bărbat adevărat şi a unui mare sportiv.

Prin performanţele sportive şi nobleţea sa sufletească, Constantin “Unchiul” Herold a pus o amprentă de neşters pe istoria echipei de baschet Steaua!

Material scris de Alin Savu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București