Georges Darwiche, campion european U20: “Este unul dintre cele mai frumoase sentimente de pe Pământ”

20430135_1043082925822799_3073834912944993432_n

20228686_1040809892716769_1452537181669802412_n (1)Baschetul românesc a înregistrat o performanță remarcabilă, duminică, 23 iulie. La Oradea, echipa națională masculină de tineret a României  a câștigat trofeul Campionatului European FIBA U20 – divizia B, stabilind astfel cea mai importantă reușită  a baschetului tricolor în această decadă. În 2006, tot pe teren propriu (la Sibiu), România reușea să câștige competiția continentală de divizia a doua la categoria U18.

La succesul Vulturilor U20, au pus umărul doi tineri baschetbaliști  ai Stelei CSM EximBank: Georges Darwiche – coordonator de joc și Bogdan Popa – jucător de pozițiile 4 și 5. Proaspăt-încoronații campioni vor evolua în roș-albastru în sezonul ce stă să înceapă, însă pentru moment, își iau câteva momente pentru a savura un succes de referință. După multe emoții adunate, Georges Darwiche povestește pentru “One Big Army” cum a trăit Europeanul încheiat fără înfrângere în șapte partide, din faza grupelor până în finala câștigată 80-67 în fața Croației, echipa cu cea mai bună evoluție ofensivă la Oradea până la startul finalei  – cu medie de 90 de puncte marcate pe meci.

Campioni Europeni U20, la Divizia B. Din fotografii, se vede o explozie de bucurie  la finalul meciului cu Croația. Cum au fost ultimele minute ale partidei și primele clipe de după ultimul fluier?
Ultimele minute ale meciului au trecut mai greu decât întregul campionat, deși reușisem să ne desprindem la câteva lungimi de echipa Croației. În schimb, după fluierul de final, toate sentimentele și trăirile intense pe care le-am resimțit de-a lungul turneului parcă s-au revărsat, dintr-o dată, la centrul terenului, în timp ce sărbătoream acea victorie imensă.

Cum e să fii campion european? Realizezi ce s-a întâmplat?
Este unul dintre cele mai frumoase sentimente de pe Pământ. Nu cred că se poate explica în cuvinte, cu atât mai mult pentru că este un rezultat unic în istoria țării noastre, la această categorie de vârstă.

Încă din semifinale, la capătul unei victorii superbe cu Rusia, România avea un rezultat mare în cont: își asigurase promovarea în eșalonul A la U20. Cu 19 minute și jumătate petrecute pe teren și 7 puncte înscrise, Georges Darwiche admite că meciul început în mare viteză împotriva rușilor, cu un prim sprint la zece puncte avantaj în primele cinci minute, cu desele contre și egalarea Rusiei cu nouă secunde rămase pe cronometru în sfertul patru – pentru  a forța prelungirile, la scorul de 72-72, a fost duelul care le-a ridicat Vulturilor cel mai mult pulsul. România s-a impus per total, 87-79.

Calificarea în Divizia A v-ați aisgurat-o încă de la victoria din semifinale, cu Rusia. Cum a fost acel meci?
Cu siguranță a fost cel mai tensionat meci al turneului. Niciuna dintre echipe nu s-a putut distanța decisiv  și am ajuns să jucăm chiar și o repriză de prelungiri după ce un jucător din echipa Rusiei a marcat o aruncare de 3 puncte cu panoul în ultimele secunde ale timpului regulat. Am reușit să ne mobilizăm și să câștigăm meciul, iar bucuria de după a fost pe măsura rezultatului.

O singură zi pentru a sărbători și pentru a reveni la starea de concentrare înaintea finalei. Ce v-a spus antrenorul și cum v-ați mobilizat pentru marea finală?
Nu ne puteam mulțumi cu o victorie în semifinală, având în vedere că eram gazda turneului și aveam ceva de demonstrat. Domnul antrenor ne-a felicitat, ne-a spus să ne bucurăm de moment, dar, în același timp, ne-a pregătit atât psihic, cât și tactic pentru ultimul meci al turneului.

Momentele-cheie: meciul cu 18 puncte, accidentarea din finală și încercarea

De-a lungul a șapte meciuri, încercările sunt dintre cele mai variate pentru baschetbaliști. Iar amintirile, abia acum se așază.  

Care simți că a fost cel mai bun meci al tău?
Meciul împotriva Maltei cred că a fost cel în care am reușit să mă evidențiez, având în vedere faptul că am reușit să marchez 18 puncte.

20368996_1043083415822750_495897651264467127_oCel mai greu moment al turneului final?
Pentru mine, cel mai greu moment a fost acela al accidentării din primul sfert al finalei, care m-a împiediecat să îmi mai ajut colegii din teren până la sfârșitul meciului.

Este o încurajare care ți-a rămas în minte – de la antrenor, de la un coechipier, de la cineva drag sau poate din public – pe durata acestui turneu final?
După meciul împotriva Georgiei, un meci mai puțin reușit pentru mine, am primit încurajări din partea colegilor, prietenilor, antrenorilor. Au fost încurajări care m-au ajutat să îmi ridic nivelul de joc în următoarele meciuri.

20293083_1043083202489438_5201608372474000167_nCând ai avut cele mai mari emoții?
În momentul în care am fost egalați în ultimele secunde din timpul regulat în semifinala împotriva Rusiei!

Ce urmează pentru câștigătorul competiției europene în următoarele zile? Un pic de vacanță sau revenirea în sală?
Un pic din amândouă. Plănuiesc să merg la mare pentru câteva zile de relaxare, iar, când mă întorc, să încep pregătirea individual până la reunirea lotului.

Cezara Paraschiv

Foto: Facebook Federația Română de Baschet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București