Gheorghe Oczelak, pivotul atletic din “5″-ul Stelei

ocyel1

Steaua CSM EximBank are onoarea să retragă tricoul unui alt jucător de legendă din istoria roş-albastră. Regretatul Gheorghe Oczelak va fi omagiat miercuri, 3 februarie, înaintea meciului cu Gaz Metan Mediaş, care începe de la 19:00 în Sala Regimentului de Gardă “Mihai Viteazul”. Fiica marelui baschetbalist, Cristina Oczelak, va fi prezentă în sală la ridicarea tricoului cu numărul 13, pentru a primi placheta onorifică din partea preşedintelui Stelei, Virgil Stănescu.

Clujean de origine, Gheorghe Oczelak s-a născut în 1951 şi a evoluat pe durata întregii sale cariere sub culorile Stelei. A venit în Bucureşti în perioada junioratului, în 1968, iar în 1969 debuta în echipa mare a roş-albaştrilor. În 1970 juca primul meci în echipa naţională, iar un an mai târziu, participa, alături de colegii săi de echipă, Titus Tarău şi Alin Savu, la Campionatul European din Germania de Vest. Performanţele de la Steaua aveau să îl ducă la Europenele din 1973 (Spania) şi 1975 (Iugoslavia).

ocze3

La venirea sa la Steaua, Oczelak era cel mai înalt baschetbalist din echipă, lucru care a schimbat puţin treburile în primul “5″, aşa cum rememorează fostul mare pivot Titus Tarău: “După ce a început să se formeze ca jucător şi se nimerea să jucăm amândoi pe teren, el trecea pivot, iar eu jucam extremă”.

În ciuda înălţimii sale (avea puţin peste 2 metri), Oczelak era un baschetbalist foarte agil. “Era foarte mobil şi talentat. Avea simţul jocului şi prindea foarte rapid diferite procedee, de aceea a şi făcut saltul rapid la echipa de seniori. În plus, era un baschetbalist fairplay, curat în joc”, adaugă Titus Tarău.

ocze2

Gheorghe Oczelak a fost un adevărat model pentru generaţiile care i-au urmat pe parchet, iar unul dintre tinerii care i-au admirat jocul şi care au fost influentaţi de el este Sorin Ardelean. În calitate de coechipieri, “Gică” şi Sorin au adus Stelei 5 titluri de campioană. “Era un prieten extraordinar, un om de la care am învăţat foarte mult. Pentru mine, era un model şi a fost o onoare să joc alături de el. Venea din vechea gardă, în timp ce noi eram o generaţie tânără, dar era incredibil de mobil, încât putea juca fără probleme pe poziţia a 4-a sau chiar pe a 3-a”, ne spune Sorin Ardelean.

În total, Gheorghe Oczelak a fost de 8 ori campion al Stelei, prima oară în 1978, iar ultima oară, în 1987. A evoluat de 8 ori în Cupa Cupelor şi de 3 ori în Cupa Campionilor Europeni şi a jucat împotriva unor adversari de legendă, precum Juventud Badalona, Barcelona, Estudiantes Madrid sau Forst Birra Cantu. Pentru meritele sale sportive, a fost numit maestru al sportului încă din 1972.

Din păcate, din 1998, Gheorghe Oczelak nu mai este printre noi.

Mulţumim, maestre!

FOTO: Arhiva personală Anton Netolitzchi

Programul Hall of Fame se desfășoară cu sprijinul lui Daniel “Bobby” Durbac, directorul Durby Sports Marketing (www.durby.eu).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București