Jurnal de Legendă

Baschet. Steaua. CSA. București. Titluri, cupe și participări în Europa. Sunt atâtea conexiuni între aceste idei înșiruite nostalgic… Conexiunile țin de amintiri, de lacrimi, de zâmbete, de muncă, de respect, dragoste pentru culori, de … OAMENI.

Ei bine, sunt jucători și antrenori care au legat elementele de mai sus și, prin harul lor care a părut de multe ori divin, le-au transformat în ISTORIE, iar ei au devenit LEGENDE.

Mulți joacă baschet undeva sus, în Cer, în timp ce alții sunt încă aici și ne bucură cu prezența lor și cu implicarea sufletească ce nu a încetat niciodată să existe față de Steaua.

Cine uită nu merită, spunea Nicolae Iorga. Tot el adăuga: cine nu-și cunoaște trecutul nu poate să înțeleagă prezentul și nici să vadă viitorul. Astfel, Steaua CSM EximBank are onoarea să primească în marea de speranțe ce naște valuri pentru o revenire la performanțele de odinioară mai multe ”izvoare” de istorie roș-albastră.

Ei vor scrie despre trecut, vor analiza prezentul, vor povesti fapte care au devenit pentru noi povești cu eroi, vă vor răspunde la întrebări și vor vorbi despre ceea ce au făcut și au iubit o viață întreagă: baschetul jucat cu suflet, pasiune și mândrie în tricoul Stelei.

Le mulțumim din suflet și nu ne dorim decât să îi facem mândri și fericiți, ducându-le povestea mai departe!

PROFIL DE LEGENDĂ: ALIN SAVU

alin savu

Atunci când suporterii Stelei cântă ,, Trup şi suflet pentru culori ’’ o fac pentru oameni precum Alin Savu. Celebrul antrenor american John Wooden spunea că în viaţă e mai important ceea ce eşti ca persoană decat ca şi baschetbalist. Alin Savu este exemplul pur de jucător a cărui glorie a rezonat cu nişte veleităţi umane remarcabile.

Născut la 22 octombrie 1942, toată viaţa sa pare să fi fost dedicată sportului. Asta deşi este un familist convins, care se bucură acum că joacă într-o o echipă de suflet, formată din copii şi nepoţi. A absolvit Liceul ,, Spiru Haret ‘’ , Facultatea de Biologie şi Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, toate din Bucureşti.

Performanţele sale sportive au început în capitală şi s-au terminat la Sibiu. Mă rog, impropriu spus ,, terminat ’’ . În sufletul nostru, plin cu amintiri pe care ni le-a dăruit, Alin Savu nu s-a retras încă. Joacă şi rejoacă la nesfârşit baschetul care l-a consacrat. A evoluat la Ştiinţa Bucureşti între ani 1961 – 1965, la CSU Sibiu între anii 1977-1978, însă marea performanţă a cunoscut-o la Steaua Bucureşti între anii 1965-1977. Cariera sa profesională este una demnă de pus în ramă. Cu două titluri de campion naţional, cu 208 selecţii în echipa naţională, Alin Savu s-a făcut remarcat şi prin două selecţii în echipa Europei în anii 1967 şi 1968. Totodată, a avut prvilegiul să joace împotria naţionalei Statelor Unite, atunci cand aceasta a acceptat invitaţia la un turneu în România. Printre baschetbaliştii care evoluau atunci pentru naţionala de peste ocean se enumeră Bob Cousy, Bill Russell sau Oscar Robertson, ultimul menţionat fiind singurul jucător din istoria NBA care a încheiat un sezon cu o medie de triple-double.

PALMARES COMPLET ALIN SAVU

- 1961-1965, Ştiinţa Bucureşti;
- 1965 – 1977, Steaua Bucureşti, impreuna cu care a castigat doua medalii de campion (1966, 1967) şi zece medalii de argint în aceeaşi competiţie; căpitan al echipei în perioada 1969 – 1977;
- 1977 – 1978, CSU Sibiu.
- Participant, împreună cu Steaua Bucureşti, la două ediţii ale Cupei Campionilor Europeni (1966 – ‘67 şi 1967 – ’68);
- 208 selecţii în reprezentativa României, în perioada 1963 –1973, intrări efective în teren în 151 partide oficiale inter-ţări, disputate la Campionate europene, Jocuri Balcanice şi turnee internaţionale.
- Participări împreună cu echipa naţională la trei ediţii ale Campionatelor europene (1965 – Moscova, 1967 – Helsinki, 1971 –Essen); la ediţia din 1967, desfăşurată în Finlanda, România a obţinut locul V, cel mai bun din istoria participărilor echipei naţionale masculine la C.E.
- Participări la opt ediţii ale Jocurilor balcanice (medalii de argint la ediţiile din 1963, ’64, ’66 şi 1970).
- Cca 200 de partide internaţionale cu echipe de club, 105 dintre acestea fiind în competiţii oficiale (CCE, Cupa Cupelor,Spartachiada militară a armatelor prietene).
- Participant, împreună cu Steaua Bucureşti, la opt ediţii ale Cupei Cupelor (1968 – 1976); calificări în semifinalele competiţiei în ediţiile 1969-’70 şi 1973–‘74.
- Diplomă de excelenţă oferită de CNEFS pentru “Merite deosebite în dezvoltarea activităţii de educaţie fizică şi sport din România” – 1977 .
– Titlul de Maestru al sportului – 1966 şi Maestru internaţional al sportului – 1992 .

Palmaresul lui Alin Savu nu se încheie aici. Cu nişte cifre impresionante ca jucător, gloria roş-albastră are în vitrina de suflet şi o carte intitulată ”Slamdunk.ro” . Ideea de la începutul textului legată de omul Alin Savu prinde contur acum. Nu doar că ne-a incântat prin jocul său . Nu doar că a adus cinste Stelei şi României atunci când intra în teren… Alin Savu e mai mult decât atât! Este cunoscut şi pentru calitatea textelor sale, a scriiturii cursive ?i concise. Tocmai de aceea, nu ne-a luat mult până să il rugăm să se reinventeze ca şi blogger. Suntem convinşi că îi vom citi textele precum i-am admirat jocul : cu o emoţie aparte, care ne va face pielea de găină, ?i, în primul rând, cu mult respect.

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București