1

Editorial: Mai mult decât derby-uri Steaua – Dinamo

Ca unul care a participat la mai mult de vreo 30 de derby-uri Steaua – Dinamo, la baschet, cred că pot să vorbesc cu suficientă autoritate despre ceea ce însemnau ele în urmă cu 40-50 de ani.

Momentul pe care îl traversează România în aceste zile de durere şi revoltă deopotrivă – provocate de cumplita tragedie din clubul bucureştean “Colectiv” şi nu numai – mă determină să vorbesc despre acele derby-uri într-o altă “cheie” decât cea folosită în mod obişnuit în asemenea comentarii.

Pentru cineva dispus să vadă şi dincolo de aparenţele unei banale concurenţe sportive, rândurile care vor urma nu vor fi chiar surprinzătoare!

Steaua şi Dinamo, cluburi sportive “departamentale” apărute o dată cu instalarea puterii “populare” în România, au reprezentat pentru mulţi compatrioţi (reprezintă încă) exponentele sportive a două instituţii importante ale statului: Armata şi Securitatea. De-a lungul celor 45 de ani de comunism românesc, cele două importante instituţii au evoluat diferit.

Armata a rămas fidelă ideii de slujire a patriei, depăşindu-şi cu mult atributul său fundamental, acela de apărare a independenţei şi suveranităţii statului român. Soldaţii şi ofiţerii ei au construit drumuri, poduri, obiective industriale, blocuri de locuit, au scos cărbune din mine, au cules recolta de pe ogoarele patriei, au salvat vieţi omeneşti şi bunuri materiale în caz de calamităţi naturale. Pe scurt, Armata şi-a făcut datoria faţă de propriul popor şi chiar mai mult decât atât.

De cealaltă parte, Securitatea (restructurată după modelul KGB furnizat de “marele prieten de la Răsărit”) a abandonat în totalitate rolul său tradiţional în orice ţară democrată, transformându-se o dată cu trecerea timpului într-un instrument de oprimare a societăţii civile şi de apărare necondiţionată, prin orice mijloace, a puterii comuniste. Acest rol jucat de Securitate în societatea românească a avut o influenţă nefastă, nefericită, asupra celor înrolaţi (de bună voie), sau racolaţi (nu de puţine ori prin şantaj) în structurile sale, sentimentul de putere discreţionară pervertind suflete şi caractere.

Spre uimirea şi dezamăgirea tânărului stelist care eram pe vremea derby-urilor sportive cu Dinamo, am simţit această realitate pe propria mea piele pentru că alterarea caracterelor (despre care vorbeam) i-a atins şi pe unii dintre adversarii mei de atunci. Subliniez: pe unii dintre ei! Pentru Albu, Diaconescu, Novac, sau Visner, întâlnirile cu Steaua reprezentau mai mult decât întâlniri sportive, abordându-le, în consecinţă, cu o îndârjire vecină cu răutatea, după principiul “ori la bal, ori la spital”!

Din această cauză, nu am amintiri prea plăcute legate de acele derby-uri, mai ales că, trebuie să spun şi asta, deznodământul lor era determinat nu o singură dată de arbitrajele prestate direct, sau dirijate din culise, de “piaza rea” a arbitrajului românesc de atunci, George Chiraleu!

Chiar dacă situaţia de astăzi a României îşi găseşte explicaţiile şi în continuarea activităţilor subversive ale angajaţilor fostei Securităţi, nu cred că mai putem discuta despre derby – urile de baschet Steaua – Dinamo în aceeaşi termeni precum acum o jumătate de secol. Ceea ce se întâmplă însă în cazul derby-urilor fotbalistice ar putea să mă contrazică, rivalitatea sportivă păstrându-se la cote înalte de tensiune.

Încerc să preîntâmpin eventuale opinii adverse care vor contesta cele afirmate mai sus, menţionând o realitate aflată deasupra îndoielilor: au existat echipele C.C.A. “de aur” atât la fotbal cât şi la baschet şi există încă o mare iubire, Steaua, în întreaga Românie de astăzi (cu sincopele provocate de apropierea unui personaj jalnic numit Becali de fosta câştigătoare a Ligii Campionilor), ca expresie a atitudinii românilor faţă de Armata lor! Şi există “câini roşii”, metaforă a vrajbei care nu ar avea ce să caute nu numai pe terenurile de sport, ci şi în relaţiile dintre oameni. Lucru care, din nefericire, la noi nu se întâmplă.

Alin Savu

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București