Marko Filipovic, șlefuitorul de talente la Steaua, stă pe bancă de la 17 ani. “Antrenorul mi-a spus: nu poți fi cel mai bun de pe teren. Dar ai un simț excelent pentru a fi antrenor”

_SKY8144

Am venit aici pentru că mi-am dorit să demonstrez faptul că sunt pregătit să fac treabă bună și în afara țării mele. Nu doar în Serbia. Sunt convins că fac treabă bună, îmi place acest club, noua <<casă>>. Îmi plac persoanele din clubul Steaua și cred că facem echipă bună împreună”, spune Marko Filipovic.

La 33 de ani, sârbul cu privire blândă  este antrenor principal la echipele de juniori ale Stelei. Sub titulatura de “Centru de Excelență” al clubului militar, în cadrul programului RESPECT, Filipovic gestionează în paralel echipele U16, U18 și U20 ale Stelei. Jonglează cu loturile, încă deficitare la nivel numeric, astfel încât cei mai mulți jucători de la U16 sunt rulați și la U18. Cu echipa U20, cu șase jucători din 12 născuți în anul 2000 și doar doi baschetbaliști din generația 1997,  Filopovic a terminat pe locul 3 campionatul național în acest sezon, iar cu echipa U18 a luat argintul. Astăzi, elevii săi joacă finala U16.

14249752_1107697895975546_3398335022323660343_oAm început să joc baschet la 7 ani, am jucat în Serbia și în Muntenegru. Dar, la un moment dat, am vorbit cu antrenorul meu. Un antrenor foarte bun. El mi-a spus – <<după părerea mea, nu vei ajunge departe în baschet. Nu poți fi cel mai bun de pe teren. Dar te cunosc, cred că ai un simț excelent pentru a fi antrenor. Simți baschetul. De ce nu încerci să te orientezi spre această parte? De ce nu începi să antrenezi?>> Și am început să antrenez la 17 ani. De la 17 la 22 de ani, antrenam și jucam baschet în același timp”, își derulează rapid începutul poveștii Marko Filipovic.

A ajuns în România în iulie 2016, în pauza competițională, însă a început munca imediat. Sacrificiile nu au lipsit. Familia a rămas în Serbia, iar cel mic simte lipsa tatălui. Cum țara vecină nu este membră a Uniunii Europene, vizitele la București le sunt limitate. Însă cu atât mai dragi sunt momentele în care băiețelul său i se alătură la sala Mihai Viteazul și îi luminează ziua cu zâmbetul lui.

A fost greu și pentru că pe Filipovic, ritmul vieții de la București l-a surprins. “Când am venit prima dată în România mi-am spus: ‘Uită-te, toată lumea se mișcă în slow-motion’. De fapt, acesta nu este slow-motion, aici lumea nu se mișcă cu încetinitorul. Este un ritm normal. Noi, în Serbia, mergem prea repede. Repede, repede, repede. Nu este bine. Pentru că la noi nu există cultura asta – ‘hai să mergem să ne relaxam, hai să călătorim, hai să facem excursii’. Noi suntem foarte modești, suntem o țară modestă și avem obiceiul de a munci prea mult, prea intens. Mi-am dat seama care este ritmul normal de aici, din România, și m-am adaptat”.

Când a ajuns în România, Filipovic avea deja experiența a 14 ani în lucrul cu juniorii și copiii. Mai întâi, s-a călit la clubul Put, din Belgrad, pregătind peste 250 de micuți. A făcut apoi pasul spre satelitul lui Partizan, Torlak, unde a urcat treaptă cu treaptă, de la o categorie de vârstă la alta, până la echipa 16-18 ani. Filipovic și-a deschis club de baschet pentru copii, a lucrat și pentru Federația sârbă de baschet într-un proiect de selecție și pregătire a jucătorilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, iar vocea sa este autorizată în ceea ce privește discuțiile despre baschetul juniorilor.

Cred că în România este o problemă, pentru că lumea se apucă târziu de sport. Încep la 15 ani, la 16 ani. La 17 ani. L-am întrebat pe președintele nostru, pe Virgil, pentru că voiam să îi dau exemplu lui Dragomir Andrei – cum erai la 15 ani? Și mi-a spus zâmbind: ‘eu am început la 17 ani’. Bobo Baciu, jucător de națională, a început după 15 ani. Este o mare problemă, cred eu. Încep târziu și atunci nu ai acea obișnuință specifică, rutina de a veni devreme la antrenament… Nu înțelegi de ce trebuie să mănânci sănătos, de ce trebuie să dormi opt sau uneori zece ore pe zi. Nu știi de ce trebuie să continui să mergi la școală, să nu adormi la ore. Nu conștientizezi la fel faptul că în fiecare zi poți progresa, poți câștiga ceva. Acum, noi nu avem o problemă. Am vorbit cu băieții noștri, le-am explicat cum stau lucrurile și suntem pe calea cea bună”, explică Filipovic.

“În acest moment, avem doi jucători la U16 care, cred eu, vor fi cu siguranță în Liga Națională de baschet peste cinci ani. Sunt jucători de echipa națională, iar principala noastră misiune este să îl pregătim pe Andrei Dragomir. El este cel mai bun pariu al nostru, are deja 2,05 m, are brațe lungi, date fizice excelente și o predispoziție  aparte pentru baschet”, Marko Filipovic, antrenor Steaua CSM EximBank pentru loturile de juniori

Cred că la vârsta junioratului, cel mai important factor care îți influențează dezvoltarea este relația cu familia. Cred că acolo încep toate lucrurile bune, dar și toate lucrurile rele. Acolo îți stabilești prioritățile. Dacă în familie școala vine pe primul loc, apoi altceva și altceva, abia la urmă baschetul… atunci să vezi ce se întâmplă cu viitorul tău în acest sport”, susține Marko Filipovic.

14241404_1107697919308877_2189568142183165953_oȘi explică mai departe. “Baschetul este un sport cu totul și cu totul special. 16 ani este vârsta la care mulți înțeleg că nu pot și nu vor deveni jucători profesioniști de baschet. La început, dezamăgirea este mare, unii se lasă de tot. 16 ani este o vârstă extrem de importantă pentru jucătorii de baschet, din mai multe motive. La pubertate, apar probleme de concentrare. Cinci minute sunt atenți, apoi 30 de minute nu mai sunt acolo. Tot atunci, trebuie să înceapă să învețe sistemul. Cum să faci blocaj, unde trebuie să alergi, cum să deschizi un culoar de pasă, cum se ține defensiva, cum se pregătește un joc, ce este scouting-ul. De aceea… acesta este momentul în care unii băieți spun – este prea mult, nu pot face asta. Și este punct final. Eu antrenez de 15 ani și pot spune că perioada 16-19 ani este cea mai importanță în dezvoltarea unui jucător de baschet”.

“Ok, vrei să devii baschetbalist, dar știi ce trebuie să faci ca să devii baschetbalist? Trebuie să îți stabilești obiective mărunte, să o iei pas cu pas. Nu poți avea un obiectiv atât de vag – ‘să fiu baschetbalist’. Nu ai obișnuința de a urmări meciuri de baschet?  Este o problemă”, Marko Filipovic, antrenor Steaua CSM EximBank pentru loturile de juniori

Serbia a dat exemple de succes remarcabil în ultimii ani, de la sporturile de echipă la cele individuale. Totuși, din interiorul sistemului, lucrurile nu arată chiar la fel de bine precum se percep de la distanță. “In Serbia, avem o regulă: trimitem copiii la un sport pentru a-i ține departe de probleme: de narcotice, de traffic, de certurile cu legea. Aceasta este o regulă. Dar aici intevine o problemă: după câțiva ani, părinții care aud un feedback pozitiv, văd cum copilul joacă cât de cât, încep să pună presiune pe toată lumea – copilul trebuie să joace, trebuie să ajungă acolo… Și atunci lucrurile se strică. Mulți dintre ei au bani și atunci consideră că au putere, vor să impună – ‘copilul meu joacă’. Acest lucru este greșit. De fapt, acei copii nu pot juca. Sunt acolo din alte motive. Și asta dăunează sportului din Serbia”

“Când fac o analiză, primul în capul listei sunt eu. Uneori sunt foarte strict cu mine, uneori sunt foarte agitat – ceea ce este normal, pentru că sunt sârb. Cred că jucătorii mei au înțeles faptul că sunt cu adevărat un tip deschis, foarte prietenos. Am o relație deschisă cu ei. Cred că este foarte important ca atunci când au o problemă să vină să o discute cu mine, pentru că altfel, vom avea o problemă pe teren”, Marko Filipovic, antrenor Steaua CSM EximBank pentru loturile de juniori.

Care este, așadar, misiunea antrenorului de juniori și filosofia lui Marko Filipovic? “Unii spun că cel mai mult contează cum arunci, alții jocul 5 contra 5. Eu cred că cel care contează este rezultatul. În cazul meu, dacă eu pregătesc un jucător pentru echipa de seniori, dacă îl fac baschetbalist, înseamnă că am reușit. Important este să livrezi ceea ce se așteaptă de la tine. Și îți trebuie multă răbdare să lucrezi cu tinerii jucători”.

Cezara Paraschiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București