Speranțe în portocaliu și negru. Viitorul Stelei este și aici, în echipa U14 care a rupt concurența în România

IMG_4581-840x430

 

La Baschet Club Dan Dacian, copiii intră pe teren visând că, la un moment dat, tricoul portocaliu cu negru va deveni roș-albastru. De partea cealaltă, Dan Dacian, alături de întreaga echipă din staff-ul clubului pentru copii și de conducerea Stelei – visează la aceeași schimbare a culorilor.

Baschet Club Dan Dacian este unul dintre cluburile partenere în programul R.E.S.P.E.C.T., cel care caută talente în baschet și își propune să formeze nu doar sportivi, ci și caractere și oameni. Sezonul 2016/2017 a făcut inimile să tresalte. Și ale copiilor, și ale antrenorilor și oficialilor, și ale părinților.

Cu un titlu de campioni naționali la baschet U14, câștigat la Oradeea, și un al doilea mare triumf, repurtat în acest weekend, în finala Campionatului Municipal pe București, baschet Club Dan Dacian este forța numărul unu la masculin U14. În cei 14 copii care alcătuiesc echipa U14, Ionuț Georgescu, managerul general Steaua CSM EximBank, vede o promisiune pentru grupele de excelență ale militarilor. Visează la un viitor în care acești copii vor decide un sfert în Liga Națională.

Cu siguranță vor fi foarte mulți din actuala echipă U14 care vor face pasul mai departe spre grupele de excelență Steaua CSM EximBank. Este un pic cam devreme să spun cine sau câți pot ajunge să joace în Liga Națională de baschet. M-aș hazarda să spun 1-2-3 sau 4. Ne dorim cât mai mulți. Dar, ce vă pot spune este că avem copii la U14 care au deja 1,97 m, copii foarte bine proporționați pentru baschet. Avem jucători foarte buni. Avem perspective”, afirmă Dan Dacian, președintele clubului care îi poartă numele din 2005 încoace și coordonator al întregului efectiv de antrenori. Fost baschetbalist profesionist, Dan Dacian visează poate cel mai mult. Dar este și moderat.

Steaua CSM EximBank caută baschetbaliști pentru anii cer vor veni. Pentru că oricât de mult îți dau americanii, sârbii sau lituanienii pe teren, inima echipei are nevoie de sânge autohton. Și nimic nu se compară cu satisfacția de a construi drumul unui jucător și de a te baza mai apoi pe el pentru a face diferența. Programul și-a dovedit eficiența. Cel mai clar exemplu – George Darwiche. Andrei Arion urmează aceleași trepte, cu obiectiv final echipa mare. Iar echipa de la Dan Dacian, de la U14, lasă axcum să se întrevadă destule posibilități.

Am pierdut un singur meci tot campionatul, o partidă pierdută pentru că erau copiii răciți și bolnavi în acel moment. Am cam dominat campionatul. Am avut și un turneu internațional care ne-a ajutat foarte mult – a fost o experiență foarte bună pentru copii.

În competiția de la Oradea nu știu dacă am avut în toate cinci meciurile un sfert pierdut! Am câștigat destul de detașat toate meciurile, la peste 10 puncte. 10-15 puncte. Am jucat în finală cu Baller Otopeni – echipă de excepție, în semifinală am învins-o pe Oradea, echipa gazdă. În rest, a fost diferența prea mare…”, povestește Dan Dacian. Scorul finalei de juniori III la campionatul municipal din weekend a fost 86-31 cu aceeași Baller Otopeni. O echipă foarte bună, care prin diferența de scor încasată nu face decât să întărească forța “dacilor”.

Dan Dacian recunoaște: Avem un punct de atracție foarte mare, prin acest parteneriat cu Steaua, pentru că cei mai buni copii au continuitate”. Pentru părinți, este un argument extrem de important. Unul dintre singurele care nu poate fi combătut în actualul context. Așa cum Jukka Toijala și Roni Anzur – antrenorul principal și preparatorul echipei de seniori au fost la finalele juniorilor U20 și U18 din “Arena de baschet” pentru a urmări evoluțiile jucătorilor care vin din urmă, la fel cum Claudiu Fometescu urmărea meciurilor juniorilor, la fel oameni din staff-ul Stelei urmăresc ceea ce se întâmplă la U14 și mai joc.

La 14 ani, începi să îți dai seama cine va face performanță. Aici se triază copiii. Nu mai este o masă atât de mare de copii ca la mini sau baby. Este primul pas spre a face performanță. Noi încercăm să facem totul ca pe o joacă, să avem aceste elemente în orice antrenament, pentru că în societatea în care trăim este foarte greu să spui performanță la 14 ani. Părinții își îndrumă mai mult copiii spre școală. Eu cred că se pot face amândouă foarte bine, în paralel. Am multe exemple, inclusiv în echipa Stelei U18, U20 – sunt jucători care le fac foarte bine pe amândouă. Dar societatea noastră nu prea îți oferă acest model de gândire – că poți face și performanță și școală. Părinții spun – ori, ori. Eu cred că pot”, întărește Dan Dacian.

Viitorul Stelei poate fi portocaliu și negru. Poate fi asigurat de această pepinieră. Acesta este scopul. Iarbaschet club Dan Dacian produce pentru tot baschetul românesc. Este mai simplu la băieți, cu rampa de lansare spre Steaua. La campionatul municipal, toate clubul are medalii la toate categoriile. La babybaschet feminin, echipa condusă de Florentina Uță a încheiat campionatul municipal pe locul al treilea, cu medaliile de bronz la gât. Băieții de la babybaschet conduși de Andrei Beațu și Gabriel Stoclosa au trecut, în finala mare, de C.S. Spike, cu scorul de 42:17, câștigând competiția. Aceeași antrenori au mai trecut în palmaresul clubului o finală mare cu echipa de minibaschet masculin, pierdută însă, la Baller-Otopeni, cu scorul de 36:22.

Avem echipă pentru Campionatele Naționale de Babybaschet de la Mangalia – sperăm să venim și acolo în primele 8. Avem și echipe de fete – și pe ele nu le menționează nimeni. Avem fete foarte bune – inclusiv o fată născută în 2007, de zece ani, care are 1,83 m și are toate șansele șă fie o jucătoare de perspectivă de baschet”, punctează Dan Dacian, arătând sugestiv de ce este atât de important pentru copii programul R.E.S.P.E.C.T. care, pur și simplu, te duce undeva departe, dacă are motive să o facă.

Steaua visează că aici este viitorul. Copiii visează că Steaua le este viitorul.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București