Titus Tarău, pivotul de aur al Stelei

Tarau

Continuăm seria jucătorilor de legendă introduşi în Hall of Fame-ul secţiei de baschet a clubului Steaua. Fostul mare pivot al roş-albaştrilor din anii ’70, Titus Tarău, va primi această distincţie înaintea partidei dintre Steaua CSM EximBank şi BC Mureş, care se va desfăşura sâmbătă, 23 ianuarie, în Sala Polivalentă. Vom arbora în sală tricoul cu numărul 4, purtat de marele baschetbalist, însoţit de perioada petrecută la Steaua, 1968-1980.

Bihorean de origine, Titus Tarău a început să joace baschet la Oradea în 1961, pe când avea 15 ani. Înălţimea şi forţa au fost atuurile care l-au adus pe tânărul pivot în atenţia loturilor naţionale de juniori, şi astfel a venit momentul mutării la Bucureşti. În Capitală, a urmat cursurile Liceului Sf. Sava şi a jucat în divizia secundă, la echipa Ministerului Învăţământului, unde l-a avut antrenor pe Alexandru “Puiu” Popescu.

A scris istorie în Cupa Cupelor

În atenţia Stelei a intrat în 1968, când era deja un nume pentru baschetul românesc. Juca baschet la ICEF (Institutul de Cultură şi Educaţie Fizică) şi fusese selecţionat în naţionala de seniori, alături de care a luat parte la Campionatul European de la Helsinki, din 1967. De la acea ediţie datează cea mai bună clasare din istoria României la un turneu final: locul 5.

A ajuns la formaţia militară în sezonul 1968-1969, ultimul din cariera de antrenor al lui Costi Herold. Steaua câştigase ultimul titlu naţional în 1967, iar cu Tarău în teren urma să repete performanţa în stagiunile 1977-1978 şi 1978-1979.

tarau2

Chiar şi fără titlu naţional cucerit într-o perioadă de 10 ani, Titus Tarău a fost protagonistul multor derby-uri spectaculoase dintre Steaua şi Dinamo, echipa care domina baschetul românesc la acea vreme, precum şi al celor patru participări în Cupa Cupelor înregistrate în sezoanele 1972-1973, 1973-1974, 1976-1977 şi 1977-1978, încheiate pe locurile 5-8.

Tarău şi compania au făcut meciuri senzaţionale, atât în Sala Floreasca, cât şi în arenele din afara granielor ţării. Rămân memorabile victoriile cu Juventud Badalona, când a marcat 23 de puncte, cu Beşiktaş Istanbul, Forst Birra Cantu, Sinudyne Bologna sau BC Barcelona.

Pivotul marcator

La nivel de echipă naţională, Titus Tarău a strâns peste 200 de selecţii, iar în calitate de jucător al Stelei a participat la alte 4 Campionate Europene, în afară de cel din 1967. În 1973, în Spania, a încheiat turneul cu o medie de 20,1 puncte pe meci în 7 partide, fiind unul dintre cei mai buni marcatori ai campionatului.

Titus Tarău a pus ghetele în cui la finalul stagiunii 1978-1979, după ce a câştigat cel de-al doilea şi ultimul titlu naţional din carieră. Coechipierii săi din acel sezon, printre care se număra tânăra generaţie a lui Petre Brănişteanu, Virgiliu Căpuşan, Anton Netolitzchi sau Florentin Ermurache, care avea să îi preia numărul, dar şi jucătorii care aveau deja sezoane în picioare la seniori, precum Costel Cernat sau Gheorghe Oczelak, aveau să domine baschetul românesc în anii ’80 şi să scrie împreună unele dintre cele mai frumoase pagini din istoria clubului.

Numit maestru al sportului încă din 1970, Titus Tarău a fost distins cu meritul de Maestru Emerit al Sportului în 1997.

Fostul pivot de legendă al Stelei va fi prezent sâmbătă în Sala Polivalentă pentru a primi placheta onorifică din partea preşedintelui Steaua CSM EximBank, Virgil Stănescu.

Mulţumim, Titus Tarău!

 Programul Hall of Fame se desfășoară cu sprijinul lui Daniel “Bobby” Durbac, directorul Durby Sports Marketing (www.durby.eu).

FOTO: freejournalist.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București