Un strop de Curry pe platoul Stelei

Basketball - LNBM - Men's National Basketball League game between Steaua CSM EximBank Bucharest and U BT Cluj March 2017

Parcă toată viața am fost Sharaud. Pentru că tatăl meu se numește Morris, în copilărie, pe mine toți mă strigau pe numele din mijloc. Dar când am ajuns în Europa, lumea avea atât de multe probleme să pronunțe acest nume, încât a trebuit să merg cu Morris. Și mai simplu, Mo”. Iar Mo Curry este un adevărat globtrotter: de la primul pas făcut în baschetul profesionist, în 2010, după ce a absolvit cursurile Universității Providence (Rhode Island), americanul a luat Europa la pas și a înșirat echipele și experiențele ca mărgelele pe ață. După șapte ani pe Bătrânul Continent, România este a noua țară în care va evolua Mo Curry.

Basketball - LNBM - Men's National Basketball League game between Steaua CSM EximBank Bucharest and U BT Cluj March 2017Sunt într-un punct al carierei mele în care vreau să joc pentru obiective. Nu știu câți ani de baschet mai am în față, la profesioniști. Așa că îmi doresc să fiu implicat direct în lupta pentru trofee, pentru campionate, iar echipa la care evoluam în Franța nu se afla în această situație – de a conta în lupta de la vârf (n. Curry a venit la București din campionatul Franței, de la Antibes, echipă aflată atunci, după 20 de etape, pe locul 16 din 18). Când mi s-a ivit această oportunitate să schimb situația și să vin aici, unde știu cât de mult își dorește toată lumea un trofeu și performanțe de top, am fost mai mult decât receptiv”, spune Curry, primind cu încredere pasa primei întrebări. “Cred că avem șanse egale cu toate celelalte echipe angrenate în această luptă pentru titlu. Avem un drum lung în față, mult de muncit, multe schimbări de asimilat – de la staff-ul tehnic până la jucători – și nu este ușor ca toate lucrurile să se lege și să se urnească din prima. Dar finalul de sezon ne va prinde într-o formă mult mai bună, cu un joc mai articulat”, este optimist jucătorul care sezonul trecut câștiga titlul în Estonia și era declarat MVP al competiției. Schimbările sunt deja în ADN-ul lui.

Ce știai despre România, înainte de a semna?
Ca să fiu sincer, nu prea multe. Am fost în Bulgaria, am jucat la Lukoil și chiar am venit aici pentru un meci amical. Dar asta a fost singura mea vizită în România. Știam că Bucureștiul este un oraș mare, cu mulți oameni, dar când am ajuns aici am fost plăcut impresionat de ceea ce am văzut, de atmosferă și de cultura locului.

Știi că numărul 7 este unul special în istoria Stelei: este numărul pe care îl purta Mihai Nedeff, parte din Hall of Fame-ul Stelei, cu zece titluri câștigate ca jucător și mai apoi șase ca antrenor?
Ooo, interesant.

Pentru tine, are o semnficație aparte acest număr 7?
Da, oarecum. Am câteva numere favorite, 7 este printre ele. Și se spune că este un număr magic, norocos.Basketball - LNBM - Men's National Basketball League game between Steaua CSM EximBank Bucharest and BC SCM Timisoara March 2017

În afara terenului, noul coordonator al Stelei este un tip “căruia îi pasă, calm, politicos, puțin încăpățânat și pasionat”, după cum își schițează singur portretul, la prima provocare. Cât despre jucătorul Morris Curry, cel care încă nu a apucat să se prezinte la sută la sută în fața fanilor Stelei, din cauza unei sâcâitoare accidentări la gleznă, americanul pune cărămidă peste cărămidă în descriere: “aș spune despre mine că sunt un lider, în primul rând. Îmi pun în valoare coechipierii și creștem valoric împreună. Joc pentru echipă, pentru victorie, nu pentru a ieși eu în evidență. Practic, de când m-am apucat de baschet am avut o dexteritate aparte și o ușurință în a manevra mingea de baschet. Dar îmi place să exersez mișcările de dribling cu două mingi de baschet – apoi este mult mai ușor să te descurci cu o singură minge. Am făcut asta de când eram micuț și sigur că a ajutat mult.Iubesc cu adevărat baschetul, îl practic de mulți ani, dar încă simt acea bucurie când mă aflu pe teren și iubesc și acum acest sport. Îmi place să iau an de an câte o provocare și mai ales să am un trofeu pentru care să lupt”.

Îți amintești prima încercare de a trimite mingea prin inelul coșului de baschet?
Când eram copil? (n. râde) Nu chiar. Am început să joc pe la 8-9 ani, iar asta înseamnă un start foarte târziu pentru Statele Unite. Acolo mulți copii parcă se nasc cu jocul de baschet, încep de la 5, maxim 6 ani. Eu am început la opt ani și, în paralel, făceam și fotbal american. Acestea două mi-au acapart aproape tot timpul, de la opt până pe la 16 ani, atunci când cei din jurul meu mi-au spus că trebuie să fac o alegere: baschet sau fotbal. Am ales baschetul…

De ce?
Mi-a plăcut mai mult și cred că este un sport mai “cool”.

Pentru tipii foarte înalți, baschetul pare o alegere logică. Te-ai gândit că vei avea o provocare în plus, având în vedere că mai tot timpul vei avea în fața ta adversari mai înalți?
Nu mi-am pus niciodată problema așa. Poziția mea, de point guard, nu impune să fii foarte înalt. Mereu am fost jucătorul mai scund, pus mereu în fața unor giganți. Sunt obișnuit și am și avantaje.

Care sunt calitățile care diferențiază un point guard bun?
Abilitățile de lider și de a-și pune în valoare coechipierii. Un coordonator de joc trebuie să știe cum să câștige, de multe ori de calitatea lui depinde victoria echipei. Poți să îți faci coechipierii să fie mai buni și această abilitate este crucială.

Care este cel mai important meci de baschet pe care l-ai jucat?
Au fost destule. Dar aș spune că cel mai important meci de baschet pe care l-am jucat a fost undeva în perioada liceului, în Statele Unite. Baschetul de liceu este foarte important în SUA, iar eu am câștigat campionatul de două ori. Câștigarea primului titlu mi-a arătat exact ce înseamnă să fii învingător, cum te face să te simți și acel succes m-a pregătit și m-a motivat pentru tot ceea ce a urmat. Acel moment, acea experiență mi-a dat un scop de-a lungul întregii cariere, m-a ajutat să am mereu așteptări și ambiții mari. De aceea, spun că cel mai important meci a fost în acea perioadă.

Cum ți-ai dori să te țină minte coechipierii?
Ca pe un tip pe care îl respectă. Cred că este mai important să fii respectat în echipă, decât să fii plăcut. Sper însă că sunt și un jucător cu care este o plăcere să joci.

Basketball - LNBM - Men's National Basketball League game between Steaua CSM EximBank Bucharest and BC Timisoara March 2017Și fanii?
Un învingător. Și un tip care a dat totul pentru joc.

Ritmul discuției se schimbă, ca un dialog cu garda jos de la un coș la altul, pe contre. Rapid, cu răspunsuri scurte. Cel mai apropiat lucru de ideea de motto pentru Mo Curry este “You get out of the game what you put into it(Jocul te răsplătește cu exact ceea ce-i oferi)”. “Îmi place fraza asta și încerc să o am în minte tot timpul”, explică americanul.  Noul purtător al tricoului cu numărul șapte de la Steaua a cochetat la un moment dat cu atletismul, pentru că tatăl său și-a testat limitele pe pista de tartan în probele de sprint, iar cu fratele său mai mic a împărțit interesul pentru fotbalul american, sport pe care mezinul l-a practicat, fără a face însă pasul spre profesionism.

Care sunt modele tale?
Tatăl meu și, ca atlet, îmi place Kobe Bryant, pentru că este cel care a oferit baschetului poate cel mai mult. Este recunoscut ca un tip super-muncitor și îmi place implicarea lui.

Cel mai bun point-guard din toate timpurile?
Mi-ar plăcea să merg pe mâna unui “mititel”, a unui jucător cu datele mele fizice – și atunci aș spune că favoritul meu este Isiah Thomas (n. legendarul coordonator de la Detroit Pistons, între 1981 și 1994, intrat în istoria NBA-ului drept cel mai scund MVP în finala NBA, la 1,85 m). Dar cel mai bun rămâne Magic Johnson (n. zâmbește). 

Dacă ai putea provoca o personalitate la un 1 la 1, pe cine ai alege?
Michael Jordan. Cine ar spune “nu” unui joc cu cel mai mare baschetbalist al tuturor timpurilor? 

Pasiuni? Ce îți place să faci în timpul liber?
Îmi place să găstesc, să mă uit la filme și îmi place să stau afară, să am activități afară, nu în interior. 

Și Randal Falker este pasionat de gătit…
Da… Dar cred că el se ia mult mai în serios decât mine. El se crede “Chef”. Eu nu pretind așa ceva. Îmi place să gătesc, îmi place să mănânc sănătos – așa că fac rețete simple, curate: legume, pește. Îmi place să fac câte un grătar, dar nu fac mâncăruri complicate, cu sosuri – cum este gombo-ul lui Falker.

Basketball - LNBM - Men's National Basketball League game between Steaua CSM EximBank Bucharest and BC Timisoara March 2017Pe scurt, acesta este Mo Curry. Interesant este că înainte ca Steaua să îl transfere pe Mo Curry, antrenorul roș-albaștrilor, Jukka Toijala răspundea aproape fără să clipească atunci când i-am propus să-și lase liberă imaginația și să spună un nume: pe cine ar alege dacă ar putea antrena, pentru o zi, un greu al baschetului mondial. “L-aș alege pe Stephen Curry. M-aș așeza undeva și pur și simplu l-aș privi cum dă la coș de la jumătatea terenului și trimite de fiecare dată mingea prin inel. Este un jucător incredibil!”, spunea finlandezul, cu admirație, despre jucătorul considerat cel mai bun shooter din istoria baschetului. Morris Sharaud Curry este cu nouă luni mai mare decât tizul său și a fost aproape de mai multe ori de un duel. Meciul însă nu s-a jucat niciodată. Poate doar în imaginație. “Nu am jucat niciodată împotriva lui. Când eram la liceu, au fost câteva turnee de vară în care s-a întâmplat ca echipele noastre să participe în paralel, dar nu am ajuns la meci direct. Dar el a fost un jucător care s-a afirmat foarte târziu, la liceu nu îl remarcai, a mers la o universitate mică, dar mai apoi a explodat fantastic. Am fost întrebat de foarte multe ori dacă suntem rude, din cauza numelui – unul destul de comun însă în State. El vine din Carolina de Nord… eu am niște rude prin zona aia, așa că nu se știe niciodată dacă nu cumva, undeva de-a lungul arborelui nostru nu există un punct comun. Dar eu nu știu”.

Cezara Paraschiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București