Alexandru Fodor va fi inclus în Hall of Fame-ul clubului Steaua

fodor

Steaua CSM EximBank are onoarea să retragă tricoul unui alt jucător de legendă din istoria roş-albastră. Alexandru Fodor va fi omagiat luni, 22 februarie, înaintea meciului cu BC Mureș Tg. Mureș, care începe de la 20:00 în Sala Regimentului de Gardă “Mihai Viteazul”. Din păcate, la ceremonie nu va fi prezentă nicio rudă din partea lui Alexandru Fodor, așa că placheta onorifică va fi retrasă în vitrina clubului Steaua.

Alexandru Fodor a început baschetul la 12 ani, în anul 1943, la gimnaziul din Târgu Mureș. A trecut apoi la Dergamant, cea mai bună echipă din oraș în perioada 1946-1948, de unde a luat contact cu baschetul bucureștean, mult mai avansat. A făcut armata între 1948-1949, după care s-a transferat la echipa nou înființată, pe lânga clubul Armata București. A mers apoi la facultate, la ICF, între 1949-1952, a activat pe linie sportivă la formația studențească, iar în 1952 s-a intors la clubul militar, care între timp își schimbase numele în CCA. Aici, sub conducerea iscusită a lui Constantin „Unchiul” Herold și alături de jucători precum Folbert, Nedef, Emil Niculescu, Nedelea, Ion Dinescu și alții, a reușit, în decursul a 12 ani de activitate neîntreruptă, să cucerească 8 titluri naționale.

Fodor era poreclit de fani ”mâna de aur” sau ”coșul de aur”, datorită preciziei uimitoare cu care înscria din acțiune, din toate pozițiile!
S-a afirmat atât în cadrul echipei de club, cât și sub culorile echipei naționale. Între anii 1951-1960 a fost selecționat permanent sub tricolor.
”Șoni” Fodor a activat în cadrul clubului Steaua, ca jucător, până în 1964. Mai apoi, în perioada 1975-1982, alături de fostul său coleg de club și de națională, Mihai Nedef, s-a ocupat de pregătirea Stelei, cu care a cucerit trei titluri naționale în 1978, 1980 și 1981.

Alexandru Fodor a murit în vara anului 1984. Nu împlinise încă 52 de ani.

Mulțumim pentru fiecare moment de spectacol oferit clubului Steaua, maestre!

Proiectul ”Hall of Fame” se desfășoară cu sprijinul lui Bobby Durbac(Durby Sports).

FOTO: Arhiva personală Alin Savu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Primaria Municipiului Bucuresti
Regina Maria
Exim Bank
Taverna Sarbului
La Piatza
Super Bet
Apa Talea
Afi Palce Cotroceni
Himalaya Herbal Healthcare
Toyota
Physio Medical Center
Sport Guru
Sloop
Therme București